Kalendarz świąt nietypowych dla zmęczonych ludzi

Zdrowa dieta, aktywny tryb życia, dużo snu. Ciebie też nudzą te rady? Płyną z reklam, widzisz je na Instagramie, ale już masz tego dość? Czasem lepiej "mieć wszystko w D". Każdy powód jest dobry! A w listopadzie nie musimy szczególnie szukać okazji do świętowania z przymrużeniem oka. Oto nasz kalendarz świąt nietypowych, który umili jesień.

8 listopada – europejski dzień zdrowego jedzenia i gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzimy od 2007 roku. Został zainicjowany przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia i dobrych nawyków żywieniowych.

To pyszne święto! Możemy zabawić się w szefa kuchni i zaprosić rodzinę czy przyjaciół na wykwintny posiłek. Zbilansowana dieta jest kluczowa. Możemy też pomyśleć o mądrej suplementacji. Na przykład witaminy D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Suplementy diety Vitrum D3 i Vitrum Odporność zawierają witaminę D i mogą pomóc wesprzeć naszą odporność w trudnych jesiennych dniach. Możemy, więc ugotować coś sami, możemy też pójść do restauracji. Jesienią nie zawsze mamy ochotę na stanie w kuchni. I to jest okej!

10 listopada – dzień jeża

Dzień jeża to święto, które na pewno znają rodzice przedszkolaków. Ale powinni poznać wszyscy. Małe kolczaste zwierzęta mogą niestety wyginąć, jeśli ludzie nie będą o nie dbać. W dniu ich święta warto przede wszystkim dowiedzieć się, jak im pomóc!

Jeże to jeden z symboli jesieni. Oczyma wyobraźni lub na dziecięcym rysunku widzimy, jak maszerują z jabłkiem na plecach wśród kolorowych liści. Rzeczywistość nie wygląda jednak tak różowo. Jeże często giną pod kołami samochodów. Gdy widzimy zwierzę zbliżające się do jezdni, przenieśmy je. Jeśli wygląda na zdrowe i silne, zostawmy je na trawie. Ale chorego, rannego czy wycieńczonego jeża, trzeba niezwłocznie zabrać do weterynarza lub skontaktować się z jedną z organizacji niosącej pomoc jeżom. Umieśćmy go w tekturowym pudełku, wyłożonym wcześniej papierowymi ręcznikami. Kiedy zwierzę jest zziębnięte, można włożyć do środka butelkę z ciepłą wodą (w temperaturze ciała ludzkiego).

13 listopada - dzień placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane zostały pierwszy raz usmażone w XVII wieku.  To polskie danie, ale uwielbiane na całym świecie. Jadają je choćby Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie. Lubią je także Austriacy, Niemcy czy Węgrzy.

13 listopada koniecznie zróbmy na kolację czy obiad placki ziemniaczane. Ten polski rarytas możemy zajadać ze śmietaną, jogurtem, cukrem czy nawet dżemem albo majonezem! Ile domów, tyle sposobów na placki i ich serwowanie. Aż ślinka cieknie! Jesienią potrzebujemy takich umilaczy. 

17 listopada - dzień czarnego kota i dzień baklawy

Wierzycie w przesądy? Każdy wie, co symbolizuje czarny kot. Nawet ci, którzy, na co dzień nie uznają zabobonów, na widok czarnego kota przebiegającego ich drogę zaczynają się zastanawiać, czy ten dzień skończy się dobrze!

Dlatego mamy alternatywę. Okazuje się, że 17 listopada obchodzimy nie tylko dzień czarnego kota, lecz także dzień baklawy! A kiedy jesienna słota dopadnie nas na całego, nic tak nie poprawia humoru jak pyszny deser. Baklawa pochodzi z kuchni bliskowschodniej. Jest to rodzaj ciasta filo przełożonego warstwami pokrojonych orzechów z cukrem lub miodem. Smakuje obłędnie i odwraca uwagę od brzydkiej pogody za oknem.

18 listopada – dzień Myszki Miki

18 listopada 2023 roku wypada w sobotę. Cóż za szczęśliwy przypadek! Obchodzimy wówczas dzień Myszki Miki, więc nie pozostaje nam nic innego, jak zaszyć się na cały dzień w domu i godnie go uczcić. To znakomita okazja, aby pokazać dzieciom kultową postać ze świata bajek. Możemy zrobić sobie seans bajek, zajadać popcornem i baklawą, jeśli została nam z poprzedniego dnia. Bo czasem warto mieć wszystko w D, choć na jeden dzień odpuścić wszystkie obowiązki, zaszyć się w domu i po prostu odpocząć!

26 listopada - dzień ciasta

Kolejny słodki dzień! Jesienią słodycze smakują najlepiej, prawda? Dlatego 26 listopada świętujemy dzień ciasta. Z tej okazji możemy sobie pozwolić na wiele pyszności. Podobno kalorie w dzień ciasta się zupełnie nie liczą! Sernik, karpatka, brownie…możemy jeść to, na co mamy ochotę!

Dobrze zbilansowana dieta jest ważna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością. Możesz też rozważyć suplementację choćby witaminy D, nazywaną witaminą słońca, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Polskie Towarzystwo Dietetyki rekomenduje codzienną suplementację Vitrum D3, które pomaga utrzymać prawidłowy poziom tej witaminy w organizmie. Jesienią warto skupić się na przyjemnościach, które poprawią nam nastrój i zredukują poziom stresu oraz jednocześnie pamiętać o tym, co dobre dla ciała.

Dowiedz się więcej jak zadbać o zdrowie jesienią – TUTAJ

Czytaj także: Każdego dnia uczmy się, że czasem trzeba pozwolić sobie na luz i 'mieć to w D' (gazeta.pl)

Materiał promocyjny firmy Orifarm Healthcare AS.

PL-VID3-2300039