Zioła i przyprawy, które odmienią smak twoich dań

Postanowienie na nowy rok, które odmieni naszą dietę, a które z łatwością uda nam się zrealizować? Nadanie nowego smaku potrawom, które już dobrze znamy. Jak to zrobić? Trzeba sięgnąć po produkty, które na sklepową półkę trafiają w formie suszonych ziół lub przypraw, gotowych mieszanek przyprawowych, sosów i musztard. Spróbujcie warzyw z dressingiem musztardowym czy owsianki z cynamonem. Te smaki was zaskoczą.

Początek roku to okres, kiedy chętnie stawiamy sobie kolejne postanowienia. Najczęściej chcemy zrzucić zbędne kilogramy i odżywiać się zdrowiej. Nie jest to łatwe. Szybko się zniechęcamy, ponieważ w naszym mniemaniu zdrowa dieta nie idzie w parze z smacznym jedzeniem. A to błędne myślenie. Dobrze skomponowana dieta może, a wręcz powinna być smaczna. Smak potraw – nawet tych niskokalorycznych lub bez tłuszczu – uzyskamy w banalnie prosty sposób. Wystarczy dodać odpowiednie przyprawy!

Przyprawy pomogą zmienić dietę

Do wyboru mamy wiele różnych ziół i przypraw. I warto przyjrzeć im się bliżej. Szczególnie jeśli myślimy o zastępowaniu konkretnych składników diety. Chcesz ograniczyć lub zrezygnować z mięsa? Bogactwo przypraw i ziół ułatwi sprawę. To bowiem esencja smaku i aromatu. W przygotowaniu dań wegańskich zwyczajowo stosuje się kilka wybranych, standardowych przypraw takich jak oregano, bazylia, majeranek, tymianek, estragon czy cząber, które są bazą dań. Naturalnie stosuje się także te popularne – takie jak cynamon, bazylia, czosnek czy tymianek. Jednak kilka mniej oczywistych przypraw potrafi podkręcić smak w wyjątkowy sposób. Dzięki nim dieta roślinna może się stać jeszcze bardziej smaczna i urozmaicona. I tak przykładowo wędzona papryka nadaje potrawom delikatnie dymnego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się przy daniach inspirowanych mięsem.

W diecie roślinożerców często pojawiają się także czarnuszka i sezam. Dodane do zup, sałatek czy duszonych warzyw nadają im wyjątkowego, nieco egzotycznego aromatu. Podobnie zresztą jak garam masala. To tak naprawdę mieszanka dobrze nam znanych przypraw - wymieszajmy kilka goździków, cynamon, kmin rzymski, cynamon, pieprz, kolendrę, koper włoski i kozieradkę, następnie uprażmy je na suchej patelni następnie dodajmy gałkę muszkatołową i utrzyjmy w moździerzu - gotowe! Warto taki miks wykorzystywać jako dodatek do warzyw, sosów i we wszelkich daniach kuchni indyjskiej.

KamisKamis materiał promocyjny

I zapomnisz o soli

Przyprawy świetnie uwydatniają smak potraw, a nawet mogą go zmienić. Jeśli w naszej kuchni główną przyprawą była sól, czas na alternatywę. Prawdą jest, że błyskawicznie podkręca smak potrawy, ale jej nadmiar nie służy organizmowi najlepiej. W łatwy sposób można ją zastąpić w codziennej diecie. Warto doprawiać potrawy różnorodnymi ziołami i przyprawami, które wydobędą aromatyczny smak z przygotowywanych potraw. Można stworzyć domową mieszankę i wykorzystywać ją, gdy mamy mniej czasu na eksperymenty kulinarne. Z jakich ziół i przypraw warto skorzystać? Wymieszajmy suszony czosnek, suszoną cebulę, oregano, majeranek, suszoną natkę pietruszki, tymianek, lubczyk. Jeśli przepadamy za ostrzejszymi smakami, warto dodać odrobinę chili, kurkumy czy ostrej papryki. Taki gotowy zamiennik pomoże nam zmniejszyć ilość soli w codziennej diety.

W wyborze przypraw i ziół niezwykle ważna jest jednak jakość. A ta jest wpisana w DNA marki Kamis, którą cechują bogaty bukiet zapachów i aromatów. Jest to możliwe, dzięki wyselekcjonowanym dostawcom z całego świata.

Pożywne śniadanie. Tak zacznij dzień

Przyprawy odmienią twoje ulubione dania i codzienny jadłospis. Łatwo powiedzieć, trudniej wdrożyć w życie? Zacznijmy od podstawy, czyli od śniadania. Jak proste jest nadawanie smaku przy pomocy przypraw? Świetnym przykładem jest owsianka. Wystarczą cztery łyżki płatków, szklanka mleka, duży banan. Do tego po garści borówek i żurawiny, nieco orzechów włoskich. Dla lepszego trawienia można jeszcze wsypać pół łyżeczki siemienia lnianego. Mleko i płatki gotujemy na wolnym ogniu. Całość posypujemy cynamonem Kamis, który nada intensywnego smaku. Mieszamy, przelewamy do miseczki, dodajemy posiekane orzechy, owoce i siemię lniane. I już, pyszne, aromatyczne śniadanie gotowe.

Do słodkich dań takich jak chlebek bananowy, różnego rodzaju placuszki, puddingi z kasz, czy owocowe ciasta sprawdzi się jednak nie tylko cynamon. Nie zapominajmy o wanilii, imbirze, gałce muszkatołowej, goździkach czy kardamonie.

KamisKamis materiał promocyjny

Zdrowo i sycąco

Do dań wytrawnych pasuje niemal wszystko. Warto eksperymentować i mieszać smaki. Z czasem poznamy nasze ulubione przyprawy. Przykładowo tymianek dodaje odświeżającego, lekko gorzkiego aromatu z pikantnym posmakiem. Będzie pasował idealnie nie tylko do śródziemnomorskich potraw, lecz także świetnie sprawdzi się do różnych mięs i ryb. Lubczyk, który wielu osobom kojarzy się wyłącznie z dziczyzną oraz daniami ze strączków, zupami i sosami, dodany do owoców morza lub zupy zachwyci nas niespotykanym aromatem. Rozmaryn świetnie komponuje się z fasolą, ziemniakami, grillowanym mięsem, a nawet potrawami z jajek. Dobrze znane nam z kuchni włoskiej oregano będzie rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do pizzy, lecz także burrito czy prostego sosu pomidorowego.

A skoro jesteśmy już przy kuchni śródziemnomorskiej, pamiętajmy też o kminie rzymskim! To za jego sprawą takie dania jak shakshuka chcemy jeść niemal codziennie. Próbowaliście już przygotować je samodzielnie?

Danie można przygotować w pół godziny. Potrzebujemy do niego sześciu jaj, cukinii, małego bakłażana, cebuli. Do tego puszka krojonych pomidorów, olej, natka pietruszki i szczypta soli. Osobną listę nadającą potrawie niesamowity smak jest kilka przypraw Kamis. Potrzebny jest nam kmin rzymski mielony, papryka słodka, kurkuma, chili. Cebulę podsmażamy, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, przyprawy, dusimy kilka minut, następnie dodajemy jajka. Po kwadransie potrawa pachnąca całą niesamowitą głębią i różnorodnością czeka już tylko na posypanie pietruszką - podpowiada Maciej Wawryniuk, szef kulinarny marki KAMIS

KamisKamis materiał promocyjny

Żyj i smakuj na bogato

Kamis to nie tylko wspomniane przyprawy i suszone zioła. Marka w swojej ofercie ma też więcej produktów, na które warto zwrócić uwagę, gdyż rewelacyjnie poprawią smak. Mieszanki przyprawowe, octy smakowe, musztardy, ketchupy, marynaty… Dzięki różnorodności dodadzą wyjątkowego smaku każdej potrawie. Nasza dieta zmieni się na smaczniejszą, a nam uda się z sukcesem wypełnić nasze postanowienia noworoczne.

Copyright © Agora SA