fot. shutterstock

fot. shutterstock (fot. shutterstock)

Zdrowy? Wiadomo. A co jeszcze? Najważniejsze fakty o śledziach

Smażone na maśle, z cebulą, w occie, śmietanie, oleju, zrolowane i nadziewane lub w sałatce - śledzie urzekają smakiem w każdej odsłonie. To jeden z najważniejszych gatunków ryb konsumpcyjnych na świecie. W Europie znany jest od ponad 1000 lat. Przeciętny Polak zjada rocznie prawie dwa kilogramy śledzi. I dobrze! Spożywanie tej ryby jest bardzo korzystne dla zdrowia. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych oraz kwasy omega-3. Co jeszcze musisz wiedzieć o tym gatunku ryb?

fot. shutterstock
fot. shutterstock

Najważniejsze ciekawostki o śledziu.

1. Występuje w wodach północnego Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku i stanowi cenne pożywienie dla wielu morskich zwierząt, w tym dla drapieżnych ryb, ptaków, ssaków morskich.

2. Śledź bałtycki nazywany jest również sałaką.

3. Długość życia tego gatunku ryb wynosi około 20 - 25 lat, a długość osobników w zależności od gatunku osiąga do 45 cm.

4. Śledzie przemieszczają się w ławicach, które mogą liczyć do miliarda osobników. Są aktywne w nocy, w ciągu dnia szukają schronienia w przydennych zakamarkach.

5. Żywią się planktonem, małymi skorupiakami i larwami innych ryb, a w celu znalezienia pokarmu odbywają wędrówki.

6. Śledzie rozróżniamy w zależności od rodzaju i stopnia obróbki na: matiasy - młode, tłuste osobniki jeszcze przed tarłem (śledzie dziewicze), uliki - również młode, ale przygotowane w mocnej solance, piklingi - ryby w całości poddane wędzeniu oraz kipery - rozpołowione okazy wędzone na zimno.

7. Śledzie komunikują się ze sobą poprzez dźwięki powstające z pęcherzyków powietrza wydobywających się z odbytu.

8. W czasach średniowiecza śledź był nazwany "królem postu". Zastępowano nim mięso przez niemal jedną trzecią roku.

9. W przedwojennej Polsce szmalcówkami nazywano tłuste śledzie sprzedawane z beczki, a  osobniki chude po tarle zostały ochrzczone przez rybaków krawatami.

10. W wodach Unii Europejskiej są ustanawiane limity połowowe śledzia. W Bałtyku Centralnym corocznie wyławia się go ok. 120 tys. ton. Aby uniknąć przełowienia gatunku, poławia się go zgodnie z zasadami zrównoważonych połowów.

11. Za jedną z oryginalniejszych potraw na świecie uważa się szwedzki surströmming. Jest to przysmak z sfermentowanego śledzia. Proces jego fermentacji trwa minimum pół roku, przez co ryba nabiera charakterystycznego zapachu i słonawo-kwasowego smaku. Według japońskich badań fetor po otwarciu puszki ze szwedzkim specjałem to jeden z najbardziej odrażających zapachów jedzenia na świecie - mimo to ma on wielu miłośników.

12. W czerwcu każdego roku w Holandii na inaugurację nowego sezonu połowowego śledzia odbywa się aukcja beczułki świeżo złowionych śledzi. Najhuczniej obchodzone są w porcie rybackim Scheveningen koło Hagi. Jej ceny dochodzą nawet do 100 tys. euro. Legenda głosi, że Amsterdam zbudowano na śledziowych ościach.

13. Norwegowie w geście sympatii do ryb (dorsza i śledzi), umieścili ich wizerunek na banknocie o nominale 200 koron. W ten sposób upamiętniając tradycje rybackie Norwegii i ryby, które najczęściej łowiono u wybrzeży ich kraju.
 

Jak widać śledź to nie tylko znana i lubiana przekąska w wielu krajach, ale również niezwykle ciekawy gatunek ryb. Jego rola w historii rozwoju Europy odegrała bardzo istotną rolę. Wiążą się z nim intrygujące anegdoty, tradycje i wydarzenia kulturowe. Śledź jest wręcz kultowy!