PR Hub Sp. z o.o.

PR Hub Sp. z o.o. (PR Hub Sp. z o.o.)

Świąteczne przygotowania krok po kroku. Zapisz, zaplanuj i ciesz się niepowtarzalnym nastrojem

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia spędzają ci sen z powiek? Bez obaw! Z naszymi poradami zdążysz ze wszystkim i bez stresu będziesz cieszyć się świąteczną atmosferą.

Początek grudnia to dla większości z nas sygnał, że pora rozpocząć świąteczne przygotowania. W radiu zaczynają rozbrzmiewać świąteczne przeboje, na ulicach widać ozdoby i światełka, a sklepy kuszą promocjami na gwiazdkowe prezenty. To wyjątkowa atmosfera, która może być wielkim źródłem radości, jeśli tylko spokojnie zaplanujemy wszystko, co należy zrobić do świątecznej kolacji. Wówczas ten szczególny okres nie przysporzy stresu ani frustracji, lecz będzie pięknym czasem spędzonym w gronie najbliższych osób. Zobaczcie, co możecie zrobić już teraz, by ułatwić sobie organizację obchodów Bożego Narodzenia.

Zaplanuj świąteczne menu już teraz 

Niby na święta zawsze je się to samo - w końcu na każdym stole pojawia się barszcz z uszkami, smażony karp czy pierogi z kapustą i grzybami. Takie myślenie może być jednak zgubne, bo możemy skończyć rok z masą niedojedzonego jedzenia. Lepiej zatem zawczasu ustalić, jakie są preferencje żywieniowe osób spędzających z nami ten wyjątkowy czas. Może zasiądą przy naszym stole wegetarianie, którzy nie zjedzą żadnego mięsa? Dodatkowo wstępne rozpisanie rodzajów potraw ułatwi nam sporządzenie listy zakupów. Jest też bardzo prawdopodobne, że wśród świątecznych dań znajdą się takie, których przyrządzenie uda się usprawnić z pomocą gotowych produktów dostępnych w sklepach - koncentrat pomidorowy to najlepszy przyjaciel ryby po grecku, a owocowe powidła będą świetnym urozmaiceniem zimowych herbat. To szybkie i efektowne metody na podkręcenie smaku przygotowanych potraw, które bardzo uproszczą świąteczny rozgardiasz. 

Oceń, które dania można przygotować wcześniej 

Przyrządzanie wszystkich dwunastu potraw w dzień świątecznej kolacji może nie jest zupełnie niemożliwe, ale z pewnością wykańczające. Nie chcemy przecież siadać do stołu wymęczeni, lecz mieć jeszcze energię na cieszenie się świątecznym czasem. Na szczęście jest wiele dań, które nie stracą na smaku, jeśli zostaną przygotowane kilka dni przed ich podaniem. Ciasto na piernik staropolski można zagnieść już pod koniec listopada, a upiec w trzecim tygodniu grudnia. Podobnie sprawa ma się z bigosem - najlepszy to taki, którego składniki na spokojnie zdążyły się "przegryźć". Na końcu tekstu znajdziecie proponowany przez nas przepis właśnie na bigos, który możecie zrobić na kilka dni przed świętami! Użyjcie do jego przygotowania passaty pomidorowej, a już nigdy nie będziecie chcieli przyrządzać bigosu bez tego dodatku! Passata przyda się także, jeśli zamierzacie podać śledzie w sosie pomidorowym. Przygotowuje się je błyskawicznie, bo wystarczy wymieszać śledzie, passatę i korzenne przyprawy, a zamknięte szczelnie w słoiku poczekają bez problemu do Bożego Narodzenia. Ostatnie godziny przed świąteczną kolacją zarezerwujcie za to na krojenie warzyw na sałatki. 

Podziel zakupy na etapy 

Nie musicie kupować wszystkiego na raz. Jeśli skorzystacie z poprzedniej porady, z łatwością ocenicie, których składników potrzebujecie teraz, a które przydadzą się wam dopiero za kilka tygodni. Możecie też spróbować opcji zakupów zamawianych online z dostawą do domu - jeśli zajmiecie się tym już teraz, uda się zabukować termin przed świętami. Dzięki temu unikniecie długich i męczących wycieczek po sklepach. Zwracajcie tylko uwagę na daty przydatności produktów do spożycia - kupowanie warzyw i mięs lepiej zostawić na później, ale wszelkie konfitury, przeciery pomidorowe lub koncentraty można gromadzić w szafkach od dzisiaj, bez żadnej szkody dla ich jakości. Na święta będą tuż pod ręką, gotowe do nadawania pysznego smaku potrawom. 

Zaangażuj w przygotowania wszystkich domowników 

Na pewno istnieją zadania, którymi można podzielić się nawet z najmłodszymi członkami rodziny. Dzieci chętnie przygotują proste pierniczki lub kruche ciasteczka (czyli jedna słodka potrawa już z głowy!), ubiorą choinkę, udekorują dom girlandami. Jeśli macie w planach pieczenie bardziej skomplikowanych ciast, można to zrobić wspólnie z domownikami i rozdzielić poszczególne zadania zgodnie ze stopniem ich trudności. Kilkulatek poradzi sobie spokojnie z przesiewaniem mąki, wałkowaniem lub przekładaniem ciasteczek powidłami. 

PR Hub Sp. z o.o.
PR Hub Sp. z o.o.

Nie bój się mrozić! 

Zamrażarka to najlepszy przyjaciel gotowania wieloetapowego. Nie namawiamy do mrożenia gotowych dań, ale bulionowi czy wywarowi rybnemu nic nie ubędzie, jeśli odczeka trochę zamrożony. Dzięki takiej gotowej bazie, świąteczne zupy czy sosy można przygotować błyskawicznie tuż przed pierwszą gwiazdką, a nie stracą nic na swoim smaku. 
Zgodnie z obietnicą, podajemy przepis na bigos, który z pewnością podbije podniebienia waszych domowników i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy obiad. Nasza wersja zawiera dodatek charakterystycznych, wędzonych śliwek, które podbijają głębię smaku, a także passatę pomidorową, świetnie komponującą się z kiszoną kapustą. Dzięki niej bigos będzie miał też piękny kolor. Nie bójcie się dodatku czerwonego wina - alkohol pod wpływem gotowania wyparuje, ale jednocześnie zbalansuje smak dania w stronę wytrawną i lekko kwaskowatą.

Na około 6 porcji bigosu potrzebne wam będą: 

. 750 g kiszonej kapusty  
. duża cebula  
. łyżka masła klarowanego 
. 1,5 l wody 
. 180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej 
. 12 sztuk suszonych wędzonych śliwek  
. kieliszek czerwonego wytrawnego wina 
. 400 ml passaty pomidorowej 
. łyżka musztardy  
. 4 liście laurowe 
. 3 ziarenka ziela angielskiego 
. łyżeczka mielonego kminku 
. łyżeczka majeranku 
. łyżeczka lubczyku 
. łyżeczka pieprzu mielonego. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kiszoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy przez godzinę, często mieszając, by kapusta nie przywarła do dna. Następnie dodajemy passatę pomidorową, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Całość gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie doprawiamy przyprawami wraz z musztardą i gotujemy jeszcze kolejną godzinę. Bigos z tego przepisu najsmaczniejszy będzie po odstaniu przez trzy dni, a każde następne podgrzewanie i schładzanie sprawi, że będzie coraz lepszy.  
 
Gdy zaczniecie planowanie świąt już dziś, z pewnością 24 grudnia usiądziecie przy stole spokojni i zrelaksowani. Jeśli brakuje wam inspiracji na świąteczne dania, zerknijcie na pozostałe teksty z cyklu, gdzie znajdziecie więcej przepisów na wyjątkowe potrawy.  

Dziękujemy PR Hub Sp. z o.o. za dostarczenie zdjęć do artykułu.