fot. shutterstock

fot. shutterstock (fot. shutterstock)

Niezawodny przepis na wspólny rodzinny wieczór. W święta i nie tylko

Wspólne pieczenie ciasteczek jest zawsze świetnym pomysłem na spędzenie czasu z najbliższą rodziną. Jeśli dołożymy do tego atmosferę Świąt Bożego Narodzenia, mamy przepis na wieczór idealny. Spróbujcie naszych gwiazdek o truskawkowym wnętrzu!

Jesteście znudzeni kolejnym popołudniem spędzonym przed telewizorem? Wszystkie planszówki zgromadzone na półkach macie już dawno przerobione? A może chcielibyście po prostu powoli wprowadzać odrobinę gwiazdkowej atmosfery do swojego domu? Mamy proste rozwiązanie - ogłoście misję wypieku świątecznych ciasteczek z truskawkowym nadzieniem. Nie od dziś przecież wiadomo, że czas spędzony w kuchni to rewelacyjny sposób na nudę. Pobudza kreatywność, wspomaga umiejętność ruchowej koordynacji, otwiera nas na nowe smaki, a jeśli gotujemy wspólnie - bardzo integruje wszystkich uczestników zabawy.

Czas start

Skoro zatem nie pochłonął was jeszcze do reszty przedświąteczny zgiełk, wołajcie wszystkich domowników i rozpoczynajcie zabawę. Nie zapominajcie o dzieciach, nawet tych małych - proponowany przez nas przepis jest prosty i znajdą się tam takie kroki, które z łatwością wykonają najmłodsi cukiernicy, na przykład przekładanie ciasteczek dżemem. Kto wie, może przy okazji odkryją w sobie prawdziwą pasję do pieczenia i za kilkanaście lat wylądują na kursie w Le Cordon Bleu? 

Ciasteczka z dżemem truskawkowym mają być świąteczne, wyciągnijcie więc z szafek foremki zazwyczaj używane do pierniczków i wybierzcie z nich te w kształcie gwiazdek. Innym bożonarodzeniowym akcentem w tym przepisie jest cynamon - niekwestionowany król wszystkich zimowych wypieków. To przyprawa ceniona nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat, ale także dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym i zapobiegającym infekcjom. Z cynamonem wspaniale współgra dżem truskawkowy, dzięki któremu łatwo połączymy ze sobą ciasteczka w pary, a jednocześnie dodamy naszym gwiazdkom odrobinę owocowej słodyczy. W końcu nie ma nic lepszego niż wspomnienie truskawek jedzonych w wakacje, gdy za oknem zimowe temperatury. Ten przepis ma w sobie wszystkie zalety lata i zimy! 

PR Hub Sp. z o.o.
PR Hub Sp. z o.o.

Pamiętajcie też, że te ciasteczka nie mogą wam nie wyjść. Nawet jeśli nie za każdym razem uda się wyciąć idealnie okrągłą dziurkę w środku gwiazdki lub niektóre z kształtów będą ciut krzywe - nie szkodzi. W tej zabawie nie ma żadnych srogich jurorów, a najważniejszą nagrodą jest kreatywnie spędzony czas z najbliższymi.

Z poniższych składników wyjdzie wam około 20 sztuk ciasteczek z dżemem. Jeśli to za mało na potrzeby wszystkich domowników, śmiało podwajajcie proporcje. Takie słodkości są idealnym dodatkiem do herbaty i na pewno znikną szybciej, niż przypuszczacie. Gdy zaskoczy was nagły widok dna puszki na ciasteczka - po prostu zwołajcie kolejne rodzinne kuchenne posiedzenie. 

Przed przystąpieniem do pieczenia potrzebne wam będą: 

. 260 g mąki pszennej
. 1 płaska łyżka cynamonu
. 50 g cukru pudru
. 130 g schłodzonego masła
. 1 łyżka śmietany
. 1 jajko
. 200 g dobrej jakości dżemu truskawkowego 

a także wspomniane wcześniej foremki w kształcie gwiazdek.  

Rodzinna drużyna 

Przesiejcie delikatnie mąkę i cukier przez sito z drobnymi oczkami, dzięki czemu ciasteczka będą lekkie i puszyste, a wszystkie składniki idealnie się połączą. Dodajemy cynamon. Ze zmieszanymi sypkimi składnikami, siekamy schłodzone masło, następnie wbijamy jajko, wlewamy łyżkę śmietany i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie zupełnie gładkie. To może być zadanie dla tego członka rodziny, który uchodzi za najsilniejszego - w końcu w tym zadaniu trzeba wykazać się siłą i wytrwałością! Gdy nasz bohater uformuje już kulę ze zagniecionego ciasta, należy ją umieścić w lodówce na około godzinę. Cała drużyna cukiernicza będzie musiała uzbroić się w nieco cierpliwości, ale czas ten można poświęcić na przygotowanie odpowiedniego miejsca na przechowanie ciasteczek. Może wystarczy przyozdobić duży słoik albo gdzieś leży zapomniana puszka po herbacie, którą można pomalować w świąteczne wzory?  

Gdy ciasto będzie już odpowiednio zimne, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy obie części. Tu ponownie może wkroczyć do akcji silny bohater znany już z wcześniejszego zagniatania, choć może też oddać pole walki nieco mniejszym, ale wciąż dzielnym pomocnikom. W tym momencie osiągamy punkt kulminacyjny - nadchodzi pora wycinania gwiazdek! Podzielcie się na grupy odpowiedzialne za całe gwiazdki i za gwiazdki z dziurką. Ta druga opcja wymaga trochę więcej precyzji, więc rekomendujemy przydzielenie do tej misji starszych członków zabawy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Gdy ciasteczka będą już wykrojone, układamy je na blasze tak, by się nie dotykały (mogą minimalnie urosnąć w trakcie pieczenia i skleić ze sobą nawzajem). Wkładamy do piekarnika na 12 minut, a następnie czas na drugi trening cierpliwości tego wieczora - nasze gwiazdki muszą odrobinę przestygnąć, zanim przejdziemy do dalszych działań. Po wystudzeniu ciasteczka przekładamy dżemem truskawkowym w ten sposób, by gwiazdka z dziurką znajdowała się na górze. W tym punkcie zabawy także mogą wykazać się najmłodsi i zadbać o to, by każde z ciasteczek było dokładnie posmarowane owocowym przetworem. Nie żałujcie sobie! To właśnie dżem truskawkowy sprawia, że proponowany przez nas przepis jest inny od zwyczajnych świątecznych ciasteczek. Na końcu zaparzamy dobrą herbatę i zjadamy wspólnie nasze wypieki. Jeśli zostanie wam kilka sztuk, nie martwcie się - ciasteczka dzięki truskawkowemu wnętrzu pozostaną miękkie i świeże nawet następnego dnia.  

Rodzinne pieczenie można powtarzać wedle potrzeb, nawet codziennie, również po Świętach Bożego Narodzenia. Latem - by cynamon przypominał nam miłe świąteczne chwile, zimą - by truskawki przywołały soczyste, wakacyjne skojarzenia. 

Dziękujemy PR Hub Sp. z o.o. za dostarczenie zdjęć do artykułu.