Tradycyjne potrawy w nowych odsłonach. Wypróbuj!

Tradycyjne potrawy w nowych odsłonach. Wypróbuj! (Materiał promocyjny)

Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu. Zainspiruj się i zaskocz najbliższych!

Czy macie już zaplanowane całe świąteczne menu? Jeśli nie, spieszymy z pomocą i podpowiedzią. Nasze przepisy są nie tylko proste, ale też sprytnie urozmaicą znane i lubiane bożonarodzeniowe potrawy.

Święta Bożego Narodzenia to oczywiście czas refleksji i podsumowania całego roku, bliskości z rodziną, ale też okres intensywnego gotowania. W grudniu przebywamy w kuchni zdecydowanie dłużej niż w innych miesiącach roku. Powtarzamy tradycyjne przepisy przekazane nam przez mamy i babcie podczas pieczenia piernika, lepienia pierogów i kręcenia maku na kutię. Potrawy bożonarodzeniowe są tak wyjątkowe, że nie sięga się po nie przez całą pozostałą część roku.  

Dziś przygotowaliśmy dla was przepisy, które umiejętnie łączą tradycyjny świąteczny smak z subtelnym twistem nowoczesności. Dania z pozoru wyglądają tak samo jak te, które podajecie od zawsze, ale z pewnością zaskoczą waszych domowników i wywołają serię pytań: jak to zrobiliście, jaki jest wasz sekretny składnik? Zachęcamy wówczas do podzielenia się naszymi wskazówkami. To co, gotowi na wprowadzenie drobnych, lecz efektownych modyfikacji na świątecznym stole? Zaopatrzcie się zatem w kilka wysokiej jakości produktów, na przykład marki Łowicz, i do dzieła! Powidła, konfitury czy przecier pomidorowy to dodatki, które nadadzą nowego, pysznego charakteru tradycyjnym potrawom. 

Wegański pasztet

Zaczynamy od niecodziennej wersji pasztetu, bo wegańskiej. To danie ucieszy zwłaszcza tych członków rodziny, którzy całkowicie zrezygnowali ze spożywania mięsa lub ograniczają jego ilość w diecie. Co prawda, dań postnych na świątecznym stole zgodnie z tradycją nie brakuje, jednak osoby na diecie roślinnej z pewnością docenią to, że nie muszą ograniczać się jak zwykle do grochu z kapustą czy zupy grzybowej. W tym roku będą mogli spróbować potrawy specjalnie dostosowanej do ich preferencji żywieniowych. Szczególnie polecamy ten pasztet jedzony bez niczego lub rozsmarowany na chlebie z dodatkiem świeżo tartego chrzanu! 
Z podanych przez nas składników wyjdzie około 10 porcji wegańskiego pasztetu. Dodatek koncentratu pomidorowego Łowicz zagwarantuje nam odpowiednią dawkę smaku umami - głębokiego i intensywnego, zaś aromat soczystych pomidorów skoncentrowanych w słoiczku będzie nam towarzyszył podczas jedzenia.   

Do przygotowania pasztetu pomidorowego potrzebne będą:

.  3 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz
.  150 g suchej zielonej soczewicy
.  100 g suchej czerwonej soczewicy
.  50 g kaszy jaglanej
.  duża cebula
.  50 ml oleju rzepakowego
.  3 łyżki sosu sojowego
.  120 g suszonych pomidorów
.  2 liście laurowe
.  2 ziarna ziela angielskiego
.  łyżeczka majeranku
.  pół łyżeczki lubczyku
.  sól i pieprz do smaku
.  keksówka i papier do pieczenia.


Materiał promocyjny


Kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (przez około 15 minut). Zielona soczewica potrzebuje dłuższego czasu gotowania, więc wyjmijmy dla niej osobne naczynie - zalewamy ją trzema szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut.  
 
Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyjmujemy i odkładamy przyprawy, a cebulę przekładamy do ugotowanej kaszy z soczewicą.  
 
Następnie dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.  
 
Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc do miejsca o temperaturze pokojowej. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy nie tylko wegetarianom, ale też wszystkim domownikom. 

Śledzie nieco inaczej 

Przechodzimy do sekcji rybnej. Wiadomo, że zawsze na świątecznym stole królują śledzie. W tym roku, obok tych tradycyjnych w oleju z cebulką, zróbcie też wersję alternatywną, w sosie pomidorowym - z pewnością przypadną do gustu naszym najbliższym. Śledzie można podawać od razu, ale jeszcze lepiej zrobić je na około dwa dni przed Świętami, by składniki zdążyły się odpowiednio przegryźć. Dla podkreślenia smaku warto wykorzystać produkty wysokiej jakości, wliczając w to np. Przecier Pomidorowy Łowicz, który będzie stanowił królewską oprawę dla śledzi. Dodatkowo wysoka zawartość ważnego dla naszego zdrowia likopenu to kolejna zaleta przecieru - w przetworach pomidorowych znajdziecie go znacznie więcej, niż w surowych warzywach. 

Na około 8 porcji śledzi potrzebujemy: 
 
. 500 g kartonik Przecieru Pomidorowego Łowicz 
. 3 łyżek oleju rzepakowego 
. średniej cebuli 
. jednej czerwonej papryki 
. jednej marchewki 
. 2 liści laurowych 
. 4 ziaren ziela angielskiego 
. szczypty soli i pieprzu 
. łyżeczki cukru 
. 500 g filetów śledziowych (bez skóry z zalewy octowej) 
. dużego słoika z nakrętką (jeśli szykujemy śledzie na kilka dni przed podaniem). 
 
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do momentu, aż cebula się zeszkli, a papryka i marchewka zmiękną.  

Dodajemy Przecier Pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dusimy całość przez około 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.  

Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki, mieszamy je z wystudzonym sosem i zamykamy szczelnie w słoiku na około dzień lub dwa, ewentualnie podajemy od razu na stół. 


Materiał promocyjny

Świąteczny piernik

Dalej czekają nas pyszności na słodko - proponujemy nową odsłonę świątecznego piernika. Przełożenie ciasta Powidłami Węgierkowymi Łowicz nada mu charakterystyczny, głęboki smak. Nie ma w końcu lepszego połączenia niż korzenne przyprawy i śliwki. Uwaga, te powidła są uzależniające, polecamy zaopatrzyć się w zapas i używać jako dodatku do herbaty, jeść z ulubionym kawałkiem ciasta czy rozsmarować na ciepłej chałce. Umówmy się, podczas Świąt warto się rozpieszczać!

Do piernika przygotujcie: 

. 290 g Powideł Węgierkowych Łowicz 
. 100 g masła 
. 110 g płynnego miodu 
. 100 ml mleka 
. 2 jajka 
. 200 g mąki tortowej Lubella 
. łyżkę kakao DecoMorreno
. łyżkę przyprawy do piernika 
. 100 g drobnego cukru 
. 1 łyżeczkę sody 
. szczyptę soli 
. łyżeczkę cukru pudru 

Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka.  
 
Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce, po wystudzeniu piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 


Materiał promocyjny

Klasyczny makaron z makiem 

Ostatni przepis to nowa odsłona klasycznego makaronu z makiem. Jeśli tradycyjna wersja już się wam znudziła i chcecie ją nieco odświeżyć, to dobrze trafiliście. Planując świąteczne zakupy, wrzućcie do koszyka Konfiturę Extra z Wiśni Łowicz, w której znajdziecie całe kawałki tych letnich owoców. Otulający wiśnie gęsty syrop idealnie połączy się z makaronowymi kokardkami i bakaliami. Pamiętajcie też, że Konfitura Łowicz jest niskosłodzona. 
 
Do przygotowania sześciu porcji makaronu z makiem i Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz będziecie potrzebować: 
 
. 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz
. 300 g makaronu Kokardki Lubella
. 300 ml wody 
. 200 ml mleka 
. 200 g zmielonego maku 
. 5 łyżek miodu 
. łyżkę masła 
. łyżkę startej skórki z pomarańczy 
. łyżeczkę cynamonu 
. 2 łyżki suszonej żurawiny 
. 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów 

Wodę z mlekiem zagotowujemy, dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.  

Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, pomijamy te etapy i wykorzystujemy po prostu gotową masę makową. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, mieszamy go z masą makową i podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz. 


Materiał promocyjny

To który z powyższych przepisów zawita w tym roku na waszym świątecznym stole?