Lubella, materiał promocyjny

Lubella, materiał promocyjny ()

Niedzielny obiad z ulubionym makaronem? Zaskocz swoich bliskich! Wystarczy 5 składników i kilka prostych przepisów  

Gdybyśmy mieli wskazać jedną potrawę, na którą zawsze możemy mieć ochotę i za każdym razem poprosimy o dokładkę, byłby to na pewno makaron z przeróżnymi dodatkami. Pióra, spaghetti, świderki czy kokardki można łączyć wdzięcznie z sosami, serami, mięsem i warzywami, w zależności od naszych preferencji i sezonowej dostępności produktów. Baza jednak pozostaje wciąż ta sama - dobrej jakości makaron. Sycący. Smaczny. Błyskawiczny w przygotowaniu i odżywczy. Dziś przypada Światowy Dzień Makaronu. To dobra okazja, aby w gronie najbliższych świętować ten dzień posiłkami z makaronem w roli głównej.

Nie istnieje chyba prostszy i szybszy pomysł na niedzielny obiad, który połączy wszystkie te wymienione zalety. Wystarczy sprawdzić poniższe cztery przepisy na dania z makaronem od Lubelli - w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Każdy z nich zrealizujecie w mniej niż pół godziny, z użyciem jedynie 5 składników. Zapewne sporą część z nich macie w swoich kuchennych zapasach, co oszczędzi dodatkowego czasu na wycieczkę do sklepu. Można się zatem zabrać za makaron tu i teraz!

Pierwsza opcja jest świetna na chłodniejsze dni. Połączenie kurczaka, brokułów, pomidorków koktajlowych i bazylii nasyci nas, a jednocześnie dostarczy sporo potasu, wapnia i witaminy C (tak potrzebnej w sezonie obniżonej odporności). Do tego Lubella Spaghetti i sprawę obiadu możemy uznać za zamkniętą!

Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi


Lubella, materiał promocyjny


Liczba porcji: 2                                                                                               

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:          

.        200 g makaronu Lubella Spaghetti

.        200 g piersi z kurczaka

.        200 g brokułu

.        200 g pomidorków koktajlowych

.        świeża bazylia

.        łyżka oleju rzepakowego

.        szczypta soli  i pieprzu

Przygotowanie:

1.       Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.       Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.

3.       Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.

4.       Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj. 

5.       Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.

6.       Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Teraz coś dla wegetarian, ale też tych, którzy trochę tęsknią za lekkimi smakami lata. By je sobie lepiej przypomnieć, sięgnijcie po cypryjski ser halloumi lub inny dostępny w sklepie, nadający się do grillowania (np. camembert lub "ser na patelnię"), zieloną cukinię, a potem przygotujcie ekspresowe, domowe pesto z suszonych pomidorów. Wszystkie te składniki wspaniale połączą się z uroczymi kokardkami Lubella, które aż proszą się, by porządnie obtoczyć każdą z nich w pesto.

Makaron z cukinią i grillowanym serem

Lubella, materiał promocyjny
Lubella, materiał promocyjny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:          

.         200 g makaronu Lubella Kokardki

.         połowa cukinii

.         połowa kostki (ok.100 g) sera np. halloumi lub camembert

Sos  pesto:

.         100 g parmezanu lub innego twardego sera

.         szczypta pieprzu

.         garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)

.         1 ząbek czosnku

.         pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)

Przygotowanie:

1.       Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.       Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.

3.       Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.

4.       Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.

5.       Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.

Mamy także opcję wegańską, która ucieszy również miłośników kuchni meksykańskiej - znajdziecie tu charakterystyczne dla niej paprykę, limonkę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Z tymi dodatkami najlepiej współgra świeża kolendra, ale ponieważ nie wszyscy lubią jej nietypowy smak, spokojnie można ją zamienić na bliższą polskiemu podwórku natkę pietruszki. To także najszybszy w wykonaniu przepis proponowany przez Lubellę z okazji Światowego Dnia Makaronu. Jeśli sprawnie posiekacie paprykę, jego przygotowanie powinno zająć nie więcej niż 8 minut - będzie więc idealny, gdy głodni wpadacie do domu z jesiennego, niedzielnego spaceru albo jeśli nie chcecie robić zbyt długiej przerwy w oglądanym właśnie filmie. Lubella rekomenduje do poniższego sosu i warzyw apetyczne, ekspresowe świderki, których gotowanie zajmuje tylko 2 minuty. W ofercie Lubelli jest także dwuminutowy makaron spaghetti.

Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką 

Lubella, materiał promocyjny
Lubella, materiał promocyjny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 8 minut

Składniki:          

.        200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min

.        400 g czerwonej  fasoli w puszce

.        170 g kukurydzy w  puszce

.        1 zielona papryka

.        kolendra lub natka pietruszki

sos pomidorowy:

.        3 łyżki przecieru pomidorowego

.        1 łyżeczka soku z limonki

.        spora szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1.       Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.       Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą.

3.       Paprykę pokrój w kosteczkę.

4.       Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

5.       Przecier pomidorowy wymieszaj  z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.

6.        Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.

Czwarta propozycja na niedzielny obiad będzie świetna zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak i zjedzona następnego dnia w formie sałatki makaronowej na zimno. Możecie więc ugotować od razu podwójną porcję i spakować część na poniedziałkowy obiad do pracy. W tej wersji używamy kolanek z ozdobną falbanką, idealnych właśnie do opcji sałatkowych.

Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą 

Lubella, materiał promocyjny
Lubella, materiał promocyjny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:          

.         200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne

.         125 g czerwonej fasoli z puszki

.         pół kostki (ok. 100g) sera feta

.         120 g pomidorków koktajlowych

.         Listki bazylii

Sos cytrynowy:

.         3 łyżki oliwy z oliwek

.         łyżeczka soku z cytryny

.         łyżeczka startej skórki z cytryny

.         pół łyżeczki płynnego miodu

.         kilka posiekanych listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

1.       Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.       Fetę pokrój w kostkę.

3.       Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.

To wszystko. Pyszny i pożywny obiad gotowy w mniej niż pół godziny - i resztę niedzieli możecie spędzić, jak tylko chcecie. Smacznego Światowego Dnia Makaronu!

Więcej przepisów na uwielbiam.pl