
Nie istnieje chyba prostszy i szybszy pomysł na niedzielny obiad, który połączy wszystkie te wymienione zalety. Wystarczy sprawdzić poniższe cztery przepisy na dania z makaronem od Lubelli - w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Każdy z nich zrealizujecie w mniej niż pół godziny, z użyciem jedynie 5 składników. Zapewne sporą część z nich macie w swoich kuchennych zapasach, co oszczędzi dodatkowego czasu na wycieczkę do sklepu. Można się zatem zabrać za makaron tu i teraz!
Pierwsza opcja jest świetna na chłodniejsze dni. Połączenie kurczaka, brokułów, pomidorków koktajlowych i bazylii nasyci nas, a jednocześnie dostarczy sporo potasu, wapnia i witaminy C (tak potrzebnej w sezonie obniżonej odporności). Do tego Lubella Spaghetti i sprawę obiadu możemy uznać za zamkniętą!
Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi
Lubella, materiał promocyjny
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
. 200 g makaronu Lubella Spaghetti
. 200 g piersi z kurczaka
. 200 g brokułu
. 200 g pomidorków koktajlowych
. świeża bazylia
. łyżka oleju rzepakowego
. szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.
3. Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.
4. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj.
5. Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.
6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Teraz coś dla wegetarian, ale też tych, którzy trochę tęsknią za lekkimi smakami lata. By je sobie lepiej przypomnieć, sięgnijcie po cypryjski ser halloumi lub inny dostępny w sklepie, nadający się do grillowania (np. camembert lub "ser na patelnię"), zieloną cukinię, a potem przygotujcie ekspresowe, domowe pesto z suszonych pomidorów. Wszystkie te składniki wspaniale połączą się z uroczymi kokardkami Lubella, które aż proszą się, by porządnie obtoczyć każdą z nich w pesto.
Makaron z cukinią i grillowanym serem
Lubella, materiał promocyjny
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
. 200 g makaronu Lubella Kokardki
. połowa cukinii
. połowa kostki (ok.100 g) sera np. halloumi lub camembert
Sos pesto:
. 100 g parmezanu lub innego twardego sera
. szczypta pieprzu
. garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
. 1 ząbek czosnku
. pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
3. Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
4. Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
5. Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.
Mamy także opcję wegańską, która ucieszy również miłośników kuchni meksykańskiej - znajdziecie tu charakterystyczne dla niej paprykę, limonkę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Z tymi dodatkami najlepiej współgra świeża kolendra, ale ponieważ nie wszyscy lubią jej nietypowy smak, spokojnie można ją zamienić na bliższą polskiemu podwórku natkę pietruszki. To także najszybszy w wykonaniu przepis proponowany przez Lubellę z okazji Światowego Dnia Makaronu. Jeśli sprawnie posiekacie paprykę, jego przygotowanie powinno zająć nie więcej niż 8 minut - będzie więc idealny, gdy głodni wpadacie do domu z jesiennego, niedzielnego spaceru albo jeśli nie chcecie robić zbyt długiej przerwy w oglądanym właśnie filmie. Lubella rekomenduje do poniższego sosu i warzyw apetyczne, ekspresowe świderki, których gotowanie zajmuje tylko 2 minuty. W ofercie Lubelli jest także dwuminutowy makaron spaghetti.
Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką
Lubella, materiał promocyjny
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 8 minut
Składniki:
. 200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min
. 400 g czerwonej fasoli w puszce
. 170 g kukurydzy w puszce
. 1 zielona papryka
. kolendra lub natka pietruszki
sos pomidorowy:
. 3 łyżki przecieru pomidorowego
. 1 łyżeczka soku z limonki
. spora szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą.
3. Paprykę pokrój w kosteczkę.
4. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
5. Przecier pomidorowy wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
6. Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.
Czwarta propozycja na niedzielny obiad będzie świetna zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak i zjedzona następnego dnia w formie sałatki makaronowej na zimno. Możecie więc ugotować od razu podwójną porcję i spakować część na poniedziałkowy obiad do pracy. W tej wersji używamy kolanek z ozdobną falbanką, idealnych właśnie do opcji sałatkowych.
Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą
Lubella, materiał promocyjny
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
. 200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne
. 125 g czerwonej fasoli z puszki
. pół kostki (ok. 100g) sera feta
. 120 g pomidorków koktajlowych
. Listki bazylii
Sos cytrynowy:
. 3 łyżki oliwy z oliwek
. łyżeczka soku z cytryny
. łyżeczka startej skórki z cytryny
. pół łyżeczki płynnego miodu
. kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Fetę pokrój w kostkę.
3. Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.
To wszystko. Pyszny i pożywny obiad gotowy w mniej niż pół godziny - i resztę niedzieli możecie spędzić, jak tylko chcecie. Smacznego Światowego Dnia Makaronu!
Więcej przepisów na uwielbiam.pl