Makaron świetnie pasuje do polskich dań

Makaron świetnie pasuje do polskich dań (Shutterstock)

Polskie dania z makaronem w tle. Musisz spróbować

Wbrew pozorom, przepisy kuchni polskiej nie bazują wyłącznie na ziemniakach i różnych odmianach kasz. Na naszych rodzimych talerzach znajdzie się też miejsce dla makaronów, które świetnie połączą się z lokalnymi specjałami.

Zalet makaronu nie trzeba nikomu szczegółowo opisywać. Dla porządku przypomnijmy jednak, że jest on źródłem witamin B1 i B6, a także żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu i wapnia. Dodatkowo ma sporo białka i błonnika (jeśli zdecydujemy się na wersję pełnoziarnistą). Przede wszystkim cenimy jednak jego smak, szybkość przyrządzenia i możliwość połączenia z praktycznie dowolnie dobranymi dodatkami. Dziś bierzemy na warsztat polskie smaki. Koniecznie sprawdźcie poniższe inspiracje.

Znane i lubiane

Pierwsza propozycja  nawiązuje  dania powszechnie lubianego, choć rzadko pojawiającego się na naszych stołach. Chodzi o pyszne, swojskie łazanki z kapustą i grzybami. Skorzystajcie z trwającego sezonu na grzyby leśne i użyjcie borowików. Jeżeli nie macie czasu na chodzenie do lasu czy na bazarek - nie szkodzi, równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie pieczarki. Dodatek takich przypraw jak jałowiec, ziele angielskie i majeranek ułatwi trawienie, za to - będąca podstawą dania - kiszona kapusta skutecznie podwyższy naszą odporność, dzięki wysokiej zawartości witaminy C.

Wskazówka: wyjmijcie z szafki z bakaliami kilka suszonych śliwek wędzonych i drobniutko pokrojone wrzućcie do kapusty z grzybami. Potem już tylko wymieszajcie z ugotowanymi łazankami i raczcie się nimi nie tylko od święta.

Pesto nieoczywiste

Dalej wykorzystamy polskie ziele, które na szczęście można łatwo dostać przez cały rok. Choć pesto kojarzy się głównie z bazylią, parmezanem i orzeszkami piniowymi, udowodnimy, że można je zrobić całkowicie lokalnie. Potrzebujemy do tego tylko  pokaźny pęczek natki pietruszki.

Przepis jest błyskawiczny. Wystarczy: wspomniana natka, garść uprażonych pestek z dyni lub słonecznika, ząbek czosnku (lub więcej - w zależności od naszych preferencji) i dobrej jakości olej rzepakowy (w ilości około 1/3 szklanki). Jeśli pesto nie musi być wegańskie, można też dodać do smaku startego sera (świetny będzie polski bursztyn!). Wszystkie składniki należy zblendować, doprawić solą i pieprzem do smaku, i wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem - w tej roli idealnie sprawdzą się świderki. Na dodatkową zachętę przypomnijmy, że natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a dodatkowo także mnóstwo żelaza, wapnia, sodu i magnezu. Nie trzeba lepszej rekomendacji dla tego pesto!


Shutterstock

Powrót do przeszłości

Teraz będzie trochę bajkowo. Pamiętacie słynną scenę z Disneyowskiego "Zakochanego Kundla", w której na tyłach restauracji Tramp wraz z Lady dzielili się spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym? Możemy odtworzyć to danie w wersji polskiej - a cóż jest bardziej polskiego niż pulpeciki w sosie koperkowym?

Proponujemy użyć mięsa z indyka, dzięki czemu potrawa będzie lekkostrawna i delikatna. Pulpeciki możemy uformować wcześniej, łącząc mielonego indyka z jajkiem i drobno posiekaną cebulą, a następnie obsmażając je z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, przygotujmy makaron i sos w jednym garnku, zalewając suche spaghetti bulionem. Ten trik sprawi, że makaron będzie jeszcze bardziej aromatyczny i idealnie połączy się z resztą dania. Na samym końcu gotowania zabielcie bulion śmietaną i dodajcie solidną ilość koperku - na litr bulionu pół pęczka to absolutne minimum. Ma być ziołowo, zielono i sentymentalnie, a skojarzenia z dzieciństwem spędzanym na działce są w tym wypadku jak najbardziej pożądane.


fot.shutterstock

I znowu tradycyjnie

Wracamy do kwestii grzybów - tym razem do przepisu wykorzystamy swojskie bogactwo polskich lasów, czyli kurki. Będą bohaterem makaronu w sosie maślanym, podlanym odrobiną białego wina. Podsmażcie dwa ząbki czosnku na maśle, dodajcie pokrojone grzyby, duście pod przykrywką ze szklanką wina. Jeśli sos wymaga zagęszczenia, nie żałujcie większej ilości masła - bo tłuszcz jest nośnikiem smaku! Z kurkami wspaniale połączą się zioła z poprzednich dań - możecie zatem dodać wedle preferencji natkę pietruszki lub koperek, choć wspaniale w tym makaronie odnajdzie się także nieco ostrzejszy tymianek. Doprawcie solą, pieprzem i już - przy doskonałych składnikach najlepiej sprawdza się prostota. Jako makaron idealnie sprawdzą się szersze wstążki,  które lepiej  połączą się z sosem i z kurkami.

Jak się okazuje, nie musimy uciekać się do inspiracji kulinarnych z różnych zakątków świata, by znaleźć pretekst do zjedzenia makaronu. Świetne pomysły czekają też w naszych ogrodach, na działkach, w lasach i na bazarkach - i aż się proszą o użycie ich do przepysznej pasty.