fot. shutterstock

fot. shutterstock (fot. shutterstock)

9 trików, dzięki którym przygotujesz idealny makaron

Wystarczy zapamiętać tylko parę poniższych tricków, by już zawsze przygotowywać tylko idealny makaron. Sprężysty, jędrny, odpowiednio łączący się z sosem lub dodatkami - przeczytaj nasze porady i wypróbuj je przy najbliższej obiadowej okazji.

Makaron jest jednym z najbardziej popularnych dań na świecie. Również w Polsce podbiła szturmem nasze talerze, wkraczając dumnie w obiadowe i kolacyjne menu. Dużą zaletą makaronu jest jego uniwersalność - świetnie łączy się z mięsnymi, cięższymi sosami, ale także lekkimi grillowanymi warzywami, a nawet z samą oliwą i czosnkiem. Niewątpliwie cieszy nas również krótki czas jego przygotowania, jednak niekiedy w pośpiechu zapominamy o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym nasze danie może być jeszcze lepsze.

Największą trudnością z jaką zmaga się każdy miłośnik makaronu jest odpowiednie odmierzenie gramatury i wyliczenie ile go potrzeba dla wszystkich domowników - a przecież doskonale wiemy, że nie ma takiej ilości makaronu, jakiej nie da się zjeść. Na tę kwestię poradzimy pewnie niewiele, ale spieszymy z resztą przydatnych wskazówek.

1. Wybierz makaron wysokiej jakości i właściwego rodzaju

Bez kroku numer jeden ani rusz. Dobry makaron to taki o jednolitym kolorze (bez plamek lub przebarwień na nitkach) i niepołamany. Sięgnij po produkt zaufanej marki, by mieć gwarancję, że będzie smakował idealnie i zagra pierwsze skrzypce w przygotowanym przez Ciebie daniu. Zastanów się też, z czym połączysz ten konkretny makaron - przykładowo cienkie nitki spaghetti mogą nie utrzymać wołowego ragu, tu sprawdzą się lepiej szersze wstęgi tagliatelle.

2. Zmierz gramaturę przed ugotowaniem

Wbrew pozorom, ta wskazówka nie służy pohamowaniu niczyjego apetytu, a jedynie dobraniu odpowiednich proporcji gorącej wody i soli. Przygotuj tyle makaronu, na ile tylko masz ochotę, ale pamiętaj, że na 100 gramów suchego produktu przypada 1 litr wody i 7-10 gram soli. Stosując tę zasadę sprawisz, że twoja danie będzie najsmaczniejsze.

3. Przygotuj odpowiedni garnek

Zadbaj, by makaron miał odpowiednio dużo miejsca w naczyniu, w którym będzie się gotował. Jeśli wybierasz długie spaghetti, sięgnij po wysoki garnek. Gdy nitki mimo wszystko wystają poza krawędź garnka, poczekaj chwilę aż ich dolna część zanurzona we wrzątku nieco zmięknie i delikatnie upchnij tę suchą do wody. Nie polecamy łamać makaronu - przecież cały urok spaghetti bierze się właśnie z jego długości!


Shutterstock

4. Poczekaj na wrzenie

Ta zasada dotyczy zarówno solenia wody, jak i wrzucenia makaronu. Wydawać by się mogło, że załatwienie obu tych kroków na samym początku przyspieszy cały proces, ale nic bardziej mylnego. Osolenie zimnej wody opóźni proces wrzenia, a umieszczenie makaronu na dłuższy czas w wodzie (nawet lodowatej) sprawi, że makaron na pewno rozmięknie.

5. Powstrzymaj kipienie

Wiadomo, że dobry kucharz pilnuje przygotowywanego makaronu jak największego skarbu i nie odstępuje garnka ani na krok. Jeśli jednak musisz wyjść na chwilę z kuchni, a nie chcesz ryzykować, że gotująca się woda wykipi, połóż na garnku tylko drewnianą łyżkę bez przykrywki. Pęcherzyki powietrza osiądą na drewnie, dzięki czemu cały wrzątek zostanie w środku naczynia.

6. Próbuj na bieżąco

Każdy producent podaje na opakowaniu orientacyjny czas gotowania makaronu. Słowo klucz to w tym wypadku "orientacyjny" - jako że ciężko przewidzieć wszystkie czynniki, które zaistnieją w konkretnej kuchni, lepiej próbować pojedynczych nitek na bieżąco i samodzielnie ocenić, czy makaron jest już ugotowany według naszych osobistych preferencji. Powszechnie uważa się, że idealny poziom to al dente, z miękką otoczką i minimalnie twardszym środkiem, ale jeśli wolisz wersję jeszcze bardziej delikatną - śmiało potrzymaj garnek na ogniu chwilę dłużej.

7. Nie przelewaj makaronu zimną wodą

Z bardzo prostej przyczyny - lejąc wodę, wypłukujemy z makaronu skrobię, dzięki której sos starannie i dokładnie pokryje wszystkie nitki, rurki czy świderki. Poza tym natychmiastowo chłodzimy danie, które przecież ma być aromatyczne i gorące.


Shutterstock

8. Nie wylewaj wody z gotowania makaronu

Może ci się przydać do minimalnego podlania dania, jeżeli okaże się zbyt suche. Szklanka wody po gotowaniu makaronu odpowiednio nawilży pastę, doda jej smaku i pomoże w połączeniu wszystkich składników. Jednak nawet po zjedzeniu obiadu możesz wykorzystać wodę użytą podczas jego przyrządzania - ze względu na dużą zawartość składników mineralnych.

9. A może wszystko w jednym garnku?

Jeśli zależy wam, by danie było jeszcze bardziej nasycone smakiem, a jednocześnie nie lubicie zmywać, skorzystajcie z tego sposobu: umieśćcie makaron wraz ze wszystkimi dodatkami w garnku z szerokim dnem, a następnie zalejcie go wrzącą wodą lub bulionem (w proporcji około 200 ml wody na 100 gramów makaronu). Makaron wchłonie większość płynu, absorbując jednocześnie smak pozostałych składników (polecamy w tej roli cebulę, czosnek, pomidory, świeży szpinak lub drobno posiekane chilli). Podczas gotowania skontrolujcie poziom wody i w razie potrzeby dolejcie wrzątek, jeśli cokolwiek zacznie przywierać do dna garnka. Po kilkunastu minutach powstanie jednogarnkowa potrawa w esencjonalnym sosie.

Dobra wiadomość jest taka, że żadna z powyższych wskazówek nie spowoduje nadmiernego wydłużenia czy skomplikowania całego procesu gotowania makaronu. W dalszym ciągu będzie sprawnie, prosto i przyjemnie - a jednocześnie makaron wyjdzie idealny za każdym razem. Smacznego!