Jak zaprojektować wnętrze w stylu slow design?

Jak zaprojektować wnętrze w stylu slow design? (Shutterstock)

Czas na slow design. Podpowiadamy, jak urządzić wymarzoną kuchnię

Remont kuchni to nie przemalowanie ścian w salonie - wymaga więcej zachodu i znacznych wydatków. Dlatego podczas projektowania warto zadbać o wszystkie elementy, by po kilku latach nie robić domowych rewolucji.

Kuchnia jest sercem każdego domu. Chociaż w założeniu jest po prostu pomieszczeniem, w którym przygotowuje się posiłki, w rzeczywistości to miejsce, w którym toczy się rodzinne życie. Co więcej, może nawet determinować to, jak żyjemy - "slow" czy "fast".

Dobry projekt to podstawa

Podczas urządzania mieszkania najwięcej sił i środków - chcąc nie chcąc - musimy poświęcić na kuchnię. Choćby z racji sprzętów AGD, które powinny się w niej znaleźć. Większości z nas sen z powiek spędza jednak wyłącznie efekt wizualny, co aktualnie jest modne, a co niekoniecznie praktyczne. Tymczasem często zapominamy o innym, istotnym, a w zasadzie najważniejszym elemencie. Kto choć raz miał okazję przygotowywać posiłek w źle zaprojektowanej kuchni, ten na pewno będzie wiedział o co chodzi. Kuchnia ma być praktyczna i funkcjonalna. To ważne nie tylko wtedy, gdy pomieszczenie ma nieduży metraż. Paradoksalnie wówczas nawet może być łatwiej, ponieważ wszystko mamy dosłownie w zasięgu ręki, jak się człowiek nie obróci, zawsze po coś sięgnie... Słowem - liczy się ergonomia.

Ciąg roboczy w stylu "slow"

Aby gotowanie mogło być przyjemnością, musimy właściwie rozplanować tzw. ciąg roboczy, zgodny z ruchem wskazówek zegara. Chodzi o odpowiednią kolejność rozmieszczenia sprzętów. Tuż przy wejściu do kuchni powinna znajdować się lodówka. Dalej blat roboczy, na który możemy wyjąć produkty potrzebne do gotowania. Kolejnym elementem jest zlewozmywak - miejsce, w którym możemy umyć wyjęte produkty. Następnie powinien znaleźć się dłuższy blat, który będzie miejscem do krojenia, siekania czy obtaczania mięsa w jajku i bułce tartej. To główny blat roboczy. Dalej montujemy płytę, najlepiej z minimum 4 palnikami. Za nią musi znaleźć się kolejny fragment blatu, gdzie będziemy mogli wykładać talerze do przeniesienia na stół. Jeszcze dalej dobrze jest umieścić piekarnik. Dziś większość z nas montuje go na wysokości klatki piersiowej/brzucha. Jest to bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie. W większych kuchniach warto postawić na wyspę, na której montujemy główne sprzęty i blaty (zlewozmywak, płyta i minimum 2-3 wolne powierzchnie robocze).

Zadbajmy także o właściwe oświetlenie. Z pewnością przyda się dobre "górne" światło. Podziękujesz za jego montaż, gdy tylko zdarzy ci się stłuc szklankę lub rozsypać kaszę perłową. Mocne oświetlenie warto także zamontować nad blatem roboczym.

To absolutne minimum, o którym należy pamiętać podczas urządzania kuchni. Zastosowanie zasad ciągu roboczego sprawia, że przygotowanie posiłków nie jest męczące, a każda czynność ma swój czas i miejsce. Mniej nerwów, większa przyjemność. Logiczne, prawda?

Jak zaprojektować kuchnię?
pexels.com

Dobry sprzęt to nieoceniony pomocnik

Piekarnik piekarnikowi nierówny. To samo dotyczy każdego sprzętu kuchennego. Jeśli nasz budżet na to pozwala, powinniśmy zainwestować w nowoczesne rozwiązania z wyższej półki. Jeśli ostatni remont kuchni wykonywałeś 10 czy 15 lat temu, z pewnością nie masz pojęcia, że istnieją intuicyjne sprzęty AGD, które niemalże same gotują. Np. płyta indukcyjna, która z pomocą specjalnej sondy sama określa i dostosowuje moc do temperatury wewnątrz potrawy. Albo piekarniki, które oprócz termoobiegu potrafią także piec przy udziale pary, dzięki czemu potrawy są wyjątkowo soczyste. A jeśli dodatkowo same regulują temperaturę? Może przekona cię zmywarka, której obsługa nie wymaga kilkugodzinnego stosowania instrukcji obsługi? Przy której twoim zadaniem będzie tylko ustawienie czasu, a to ona ma wykonać całą robotę - m.in. dopasować intensywność mycia?

Myśl w stylu "slow"

Po co mam inwestować w drogie, nowoczesne urządzenia, jeśli nie lubię lub nie umiem gotować - zapytasz. I to cały paradoks - one wykonają większość z pracy za ciebie. Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że odkryjesz w sobie pasję do gotowania. Może rozwijać się stopniowo, może nawet latami, ale uwierz, że zdecydowanie łatwiej coś polubić lub czegoś się nauczyć, gdy wszystko wokół temu sprzyja. A samodzielne przygotowywanie posiłków jest w dzisiejszych czasach na wagę złota. Uczy dobrych nawyków żywieniowych i troski o swoje zdrowie. Ponadto jest niesamowicie relaksujące, a więc pozwala zwolnić w tym zabieganym świecie, promującym wszystko, co szybkie i byle jakie.

Gust i moda

Jedno i drugie ma wpływ na to, jak urządzimy nasze mieszkanie, w tym kuchnię. Warto jednak pamiętać, że oba te elementy są zmienne. Tak, nasz gust też wraz z wiekiem często się zmienia. Nie wierzysz? Przypomnij sobie, jakie ubrania nosiłeś 10 czy 15 lat temu. Na tamte (i obecne zapewne też) wpływ miała również moda. Jednak przy projektowaniu kuchni warto zachować zdrowy rozsądek. Doskonale sprawdzi się klasyka: biel, odcienie szarości, stal, naturalne drewno, kamień. Zaszaleć zawsze można z dodatkami i te zmieniać nawet kilka razy w roku.

Last but not least

"Slow design" to także troska o środowisko. Problemem, który często się dziś pojawia jest przechowywanie odpadów. Szczególnie, jeśli nasza kuchnia została zaprojektowana lata temu. Dziś wszyscy wiemy, jak ważne jest segregowanie śmieci. O ile w dużych mieszkaniach i domach problem nie jest aż tak męczący, w małych mieszkaniach z niewielkimi kuchniami i brakiem wolnego pomieszczenia, może urastać do skali problemu nie do przeskoczenia. Uwzględnij to podczas projektowania kuchni.

Zastanów się, jakiego rodzaju odpadów produkujesz najwięcej i zorganizuj na nie największy kosz. W przypadku odpadków organicznych (jak obierki) można zastosować nowoczesne pojemniki, które zatrzymują przykre zapachy. Szkło trzymajmy w skrzynce. Miejsce do przechowywania odpadów jest niezwykle ważne, ponieważ nikt nie lubi potykać się o śmieci, czekające na wyniesienie.

Kuchnia będzie, wspomnianym wcześniej, sercem domu, jeśli właściwie ją urządzimy i dobrze będziemy się w niej czuć. Stwórz przyjazne do miejsce do gotowania, rozmów z bliskimi i biesiadowania. Przecież każda, najlepsza domówka odbywa się. w kuchni, czyż nie?